Futureproof alumni Blik op Diversiteit zorgt voor inclusiever onderwijs

Zaterdag 21 mei is de Internationale Dag van de Culturele Diversiteit. Op deze dag staan we extra stil bij de waarde van culturele diversiteit en het belang van een harmonieuze samenleving. Een mooi moment om weer eens in gesprek te gaan met de dames van Blik op Diversiteit: een startup die is ontstaan vanuit ons Futureproof ‘in jouw stad’ programma! Lees in dit blog hoe het met ze gaat en wat Futureproof hun opleverde.

Luca, Raïesa en Saeeda geloven er heilig in dat het onderwijs baat heeft bij een concrete tool waarmee leerlingen werken aan hun burgerschapsvorming en aan een open blik naar elkaar en de wereld om hen heen. Het is hun missie om bij te dragen aan meer inclusief onderwijs in Nederland. Om je geheugen even op te frissen: check dit filmpje. Futureproof is benieuwd hoe het nu met ze gaat!

 

  • Hoe heeft het opzetten van Blik op Diversiteit jullie persoonlijke leven beïnvloed?

 

Saeeda: ‘Ik ben altijd erg nuchter geweest wat betreft inclusie en diversiteit. Ik merkte wel het een en ander op in mijn omgeving maar negeerde het eigenlijk. Na mijn deelname aan Futureproof ben ik me veel bewuster van dingen waar verandering in moeten komen. Daarnaast krijg ik veel complimenten over onze impact onderneming. Veel mensen geven aan dat ze veel potentie zien in onze startup en dit zorgt voor extra motivatie.’

Raïesa: ‘Het heeft mij persoonlijk veel gebracht. Ik ben een visie-denker en denk (soms te) ambitieus. Het opzetten van deze tool heeft mij laten zien dat wij kleine, maar realistische stappen moeten zetten, zodat de tool en alles daaromheen zo goed mogelijk aansluit op de doelgroep en we ons doel kunnen bereiken.’ 

‘Verder heb ik veel verschillende verhalen (dilemma’s) van allerlei mensen uit de samenleving kunnen horen over situaties voor waarvan ik niet wist dat mensen die meemaken, omdat ik er zelf nooit mee te maken heb. Hierdoor is mijn visie op diversiteit en inclusie verrijkt en verbreedt.’

Luca: ‘Sinds mijn studietijd en mijn verhuizing naar Amsterdam ging ik meer nadenken over diversiteit en inclusie en ben ik mij bewuster geworden van de privileges die ik heb. Tijdens het Futureproof trainingsprogramma spraken Raïesa, Saeeda en ik veel over wat wij belangrijk vinden in het leven, wat ons boos maakt en wat we graag willen veranderen voor de toekomst. We ontdekten een gemeenschappelijke interesse en wisten wat ons te doen stond: Blik op Diversiteit was een feit.’

‘De oprichting van onze startup wakkerde veel gesprekken aan in mijn directe omgeving. Het was een mooie aanleiding voor een goed gesprek over dit onderwerp én misschien wel het mooiste: het was een uitnodiging voor mensen om hun dilemma’s rondom diversiteit-onderwerpen te delen en bespreekbaar te maken!’

Saeeda, Luca en Raïesa

 

  • Wat heeft je deelname aan Futureproof je gebracht?

 

Saeeda: ‘Mijn deelname aan Futureproof was in eerste instantie voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik had niet verwacht dat ik uiteindelijk een impact onderneming zou starten. Ik ben er ontzettend trots op en dankbaar dat ik aan mijn persoonlijke groei kon werken, een mooi netwerk heb gekregen en een eigen onderneming ben gestart.’ 

Raïesa: ‘Futureproof heeft mijn ‘10-year plan’ gerealiseerd. Ik zit altijd vol met ideeën. Tijdens mijn studie wist ik al dat ik een impact ondernemer wilde worden. Sinds die tijd heb ik meerdere ideeën uitgewerkt in businessplannen, maar de werkelijkheid leerde mij dat ik niet de handvatten had om het daadwerkelijk van de grond te krijgen. Futureproof heeft mij die handvaten in vogelvlucht laten zien en meegegeven. Verder heb ik hele mooie mensen leren kennen, die ik anders nooit had ontmoet. Hele verschillende mensen, maar allemaal met een gemeenschappelijk doel en dat wist ons zo samen te brengen.’ 

Luca: ‘Door mijn deelname weet ik nog beter wat ik wil en wat ik waard ben. Los van het inhoudelijke aspect van het traineeship was het ook een mooi moment om heel bewust te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Dit heeft mij enorm geholpen in de fase na mijn studie toen ik op zoektocht ging naar impactvol werk! Natuurlijk heeft het mij ook veel nieuwe connecties opgeleverd. Naast Raïesa en Saeeda spreek ik nog steeds een aantal andere alumni en dat is gewoon ontzettend leuk!’

 

  • Het is ongeveer een jaar na jullie deelname aan Futureproof. Waar staan jullie nu met Blik op Diversiteit?

 

‘We hebben de afgelopen tijd veel getest, lessen gegeven aan verschillende doelgroepen en we zijn verder op zoek gegaan naar jonge mensen die zich bij onze community willen aansluiten door een dilemma te delen. Door deze pilots weten we beter hoe de tool in de klas ingezet kan worden en wat welke doelgroep precies nodig heeft. Stapje voor stapje werken we toe naar een complete toolkit, maar dat kost tijd want we werken en studeren hiernaast alle drie fulltime.’

  •  Wat zijn jullie toekomstplannen? 

 

‘We gaan door met Blik op Diversiteit! We zijn de tool nu aan het verbeteren en uiteindelijk willen we die op de markt brengen. Ons doel is om elke school in Nederland de mogelijkheid te geven om met de tool het gesprek over diversiteit in de klas aan te gaan. Daar is nog wel het een en ander voor nodig. We zijn bijvoorbeeld nog hard op zoek naar jonge mensen die zich willen aansluiten bij de Blik op Diversiteit Community! Dit kunnen zij doen door een uit het leven gegrepen dilemma te delen, dat onderdeel wordt van de tool.’

 

  • Wat is volgens jullie op de Internationale dag van Culturele Diversiteit van belang om extra bij stil te staan?

 

‘We willen graag iedereen uitnodigen om stil te staan bij de positieve kant van culturele diversiteit! Deze dag laat ons extra stilstaan bij het feit dat culturele diversiteit overal om ons heen terug te zien is. Het werkt in alles door. Denk aan dans, eetcultuur, fashion, talen, muziek, gebruiken, tradities, kunst, ga zo maar door. We nodigen je uit om eens uit je eigen bubbel te stappen en bijvoorbeeld een praatje te maken met je buren die een andere culturele achtergrond hebben. Wat is hun favoriete gerecht of muziek en waar lopen zij tegenaan in deze samenleving? Oftewel: wat is hun dilemma?’ 

 

  • Zou je het anderen aanraden om mee te doen met Futureproof? Waarom?

 

Saeeda: ‘Jazeker, ik heb mijn persoonlijke doelen bereikt en heb twee gedreven dames ontmoet, waar uiteindelijk niet alleen een onderneming uit is ontstaan maar ook een hechte vriendschap.’

Raïesa:’ 100%! Ook als je geen (impact) onderneming wilt opzetten, leert Futureproof je vaardigheden aan waar je altijd en waar dan ook baat bij hebt. Denk aan out of the box denken, een stukje design thinking, het creëren van overzicht, financieel inzicht, samenwerken, doelgericht werken, het scheiden van hoofd- en bijzaken etc. Dat wat jij in het programma investeert, staat absoluut niet in verhouding met wat je ervoor terugkrijgt. Het is namelijk zo veel meer!’

Luca: ‘Absoluut! Heb je zin om meer te leren over het sociaal en duurzaam ondernemerschap? Wil je nieuwe mensen leren kennen die net zoals jij ook een positieve bijdrage willen leveren aan de wereld? Houd je van doen en in actie komen? Dan denk ik dat je het Futureproof trainingsprogramma ontzettend leuk, leerzaam en inspirerend gaat vinden!’

 

Draag bij aan Blik op Diversiteit

Geïnspireerd? Deel jouw verhaal of mening over diversiteit en inclusie met Raïesa, Luca en Saeeda. Het mag over van alles gaan; je culturele achtergrond, religie, seksualiteit, gender, mentale/fysieke gezondheid of sociaal- economische status. Stuur een berichtje naar [email protected].

En volg Blik op Diversiteit op Instagram @blikopdiversiteit!

Futureproof bedankt Luca, Raïesa en Saeeda voor dit interview en wenst hen ontzettend veel succes met het verder opbouwen van hun toffe impact startup!

Meedoen met Futureproof

Ook meedoen aan Futureproof in jouw stad? Bekijk hier meer info en meld je aan!