Ruim tien Futureproof projecten met impact door heel Nederland

Tussen oktober vorig jaar en januari dit jaar zetten onze deelnemers ruim tien projecten met impact op door heel Nederland! De deelnemers uit Den Haag, Eindhoven, Nijmegen, Groningen en Zwolle hebben allemaal hun sociale en duurzame ideeën gepitcht en de winnaars gingen naar huis met business coaching van PWC om hun plannen verder uit te werken. In dit blog lees je meer over de impact projecten die zij opzetten.

Pitch events lokale Futureproof programma’s

Eind januari en begin februari vonden de pitch events van onze lokale programma’s plaats. Na veertien weken presenteerden ongeveer veertig deelnemers hun innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen waar zij zich voor in willen zetten. De thema’s liepen uiteen van duurzame kleding tot hergebruik van oudpapier en van het verminderen van eenzaamheid onder ouderen tot bewustwording rondom mensen met een licht verstandelijke beperking. De variatie aan maatschappelijke thema’s maken het programma extra leuk! Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de impact projecten per stad.

Impact maken in Den Haag

In Den Haag lag de focus op mentale gezondheid:

  • Yaella, Yasmina en Laura ontwikkelden een prototype voor een app die jongvolwassenen helpt met het vinden van geschikte hulp voor mentale problemen. Ze gaven de app de naam ‘WAYY’.
  • Jeroen en Louis ontwikkelde ‘All Boundaries’: een creatieve training voor basisschoolleerlingen om niet alleen grenzen te leren herkennen en aangeven, maar om deze ook van elkaar te leren respecteren. Tijdens het programma mochten ze hun workshop testen bij OBS Rooswijk in Rotterdam!

 

Impact maken in Eindhoven

Ook in Eindhoven stond sociale impact op de voorgrond:

  • Demi en Zaineb willen met ‘Buurt Bites’ verbinding tussen ouderen en jongeren creëren. Ze zagen dat sommige jongeren moeite hebben om een gezonde maaltijd op tafel te zetten vanwege hun financiële situatie. In veel verzorgingshuizen is het restaurant geopend voor iedereen tegen betaalbare prijzen. Door de jongeren hier te verwelkomen en door het inzetten van spelletjes en praatkaartjes, ontstaat er leuk contact tussen de jongeren en ouderen. De achterliggende gedachte is ook om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan.
  • Loïs en Sofie zagen dat er ontzettend veel sociale initiatieven, sportverenigingen en organisaties in Eindhoven zijn waar je onderdeel van kunt worden, maar welke daarvan zijn bijvoorbeeld LHBTQIA+ vriendelijk of waar kun je je inzetten voor de maatschappij en werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Daarom ontwikkelden zij een prototype van een platform (app en website) waarmee ze het sociale aanbod in Eindhoven in kaart brengen. 

Impact maken in Groningen

In Groningen waren de thema’s meer verdeeld en werkte de één aan een duurzaam initiatief en de ander aan een sociaal initiatief:

  • Iza gaf vanuit ‘Iza’s Crochet Café‘ al haakworkshops, maar werkte tijdens het programma aan een speciale opzet om haken en haar workshops meer in te zetten voor verbinding tussen mensen. Dit testte ze tijdens Winter Welvaart op een wel heel bijzonder locatie: een boot! Ze haalde feedback op bij de deelnemers en het werd al snel duidelijk dat de activiteit en opzet voor leuke gesprekken en interactie zorgde. Ook heeft ze gekeken hoe ze haar workshops duurzamer kan insteken, bijvoorbeeld door het gebruik van garen van oude, versleten T-shirts.
  • Ember zette ‘Blue Space‘ op waarmee ze laagdrempelige, creatieve tools aanbiedt aan mensen met mentale klachten zoals een burn-out of depressie. Tijdens het programma testte ze één van die tools: een fysieke brief die ze binnen haar omgeving verstuurde met daarin een creatieve opdracht om je emoties in kwijt te kunnen. Zeventien respondenten lieten weten dat ze het een heel leuke manier vonden om met hun mentale gezondheid bezig te zijn. Fun fact: Ember is onze nieuwe collega en gaat het programma in Zwolle draaien! 

Impact maken in Nijmegen

Ook in Nijmegen werkten de deelnemers aan verschillende thema’s, zowel duurzame als sociale:

  • Vera en Lieze maakten een posterexpositie over mensen met een licht verstandelijke beperking om bewustwording te creëren en te benadrukken dat we minder over ‘hun’ zouden moeten praten en meer mét hen. De expositie heet: ‘Bekijk het eens van de andere kant’ en je kunt er via de LinkedIn van Vera meer over lezen.
  • Martine ontwikkelde haar concept ‘Buitenbuur‘ waarmee ze mensen wil inspireren om meer de natuur op te zoeken, zowel in en buiten de stad. Ze neemt mensen mee de natuur in en laat ze deze op een bewuste manier ervaren in haar workshops en wandelingen. Soms vergeten we een beetje dat de natuur niet losstaat van ons, maar dat we er onderdeel van zijn. Die denkbeeldige scheiding heeft helaas niet altijd een positieve invloed op de manier waarop we met onze omgeving omgaan. Daar brengt Martine verandering in.

Impact maken in Zwolle

In Zwolle kwamen er allerlei thema’s voorbij van mentale gezondheid op de werkvloer tot gezonde, betaalbare voeding voor studenten, een paar voorbeelden:

  • Andrea zette ‘Conscious Couture’ op met als missie het verduurzamen van de kledingindustrie. Met haar concept wil ze duurzaam gemaakte feestkleding voor vrouwen verhuren om te voorkomen dat kleding één keer gedragen wordt en dan op de afvalstapel belandt. Ze is zelf ook handig met de naaimachine en heeft haar eerste prototypes zelf ontworpen, gemaakt en tijdens het pitch event gepresenteerd!
  • Job werkte aan zijn startup ‘Prakkie’. Deze bevlogen fysiotherapeut wil het ondernemerspad gaan bewandelen door ingevroren gezonde maaltijden te verkopen aan studenten met als doel gezond eten beschikbaar te maken voor iedereen.

Meer sfeerproeven? Bekijk hier de terugblik op alle pitch events!

Ben of ken jij iemand die zoekende is naar een carrière met betekenis, altijd goede ideeën heeft maar de handvatten mist om ze om te zetten in actie en net als bovenstaande jongeren impact wil maken? Meer info over ons lokale programma en het aanmeldformulier vind je hier.