Futureproof als excellentieprogramma op het mbo

We gingen in gesprek over ons lesprogramma met Hasan Ersintepe, docent aan het Regio College Zaandam. Hier wordt Futureproof aangeboden als excellentieprogramma. Hasan is docent communicatie en coördinator gelijke kansen en inclusie en als hoofddocent verbonden aan het Futureproof-programma. Dit betekent dat hij verantwoordelijk is voor het pedagogische en didactische klimaat binnen de lessen, denk aan check-ins met de studenten en het creëren van een veilige omgeving in de klas. Silvino Seymor, Futureproof-coördinator, geeft de inhoudelijke trainingen en begeleidt de impact-projecten.

Portretfoto van Hasan Ersintepe, docent aan het Regio College in Zaandam.
Hasan Ersintepe, docent aan het Regio College in Zaandam.

Wat sprak jou als eerste aan in ons lesprogramma?

“Het sociaal en duurzaam ondernemerschap. Hier ligt mijn persoonlijke interesse en ik vind het belangrijk dat onze toekomstige ondernemers hierover leren.”

Op welke manier kunnen de studenten bij jullie meedoen aan Futureproof?

“Via een excellentieprogramma. We hebben een dag georganiseerd met proeflessen om de studenten te inspireren om mee te doen. Alle eerstejaars-studenten van de economische opleidingen hebben deze dag gevolgd. Daarna konden ze zich aanmelden voor het hele traject.”

Nu jullie een paar rondes gedraaid hebben: wat is volgens jou het meest waardevol voor de studenten?

“Dat ze leren dat sociaal en duurzaam ondernemerschap niet saai is. Het is iets van de toekomst! Ik geloof erin dat je niet kunt ondernemen zonder deze onderwerpen mee te nemen in je proces.”  

Waarom vind jij dat Futureproof een aanvulling is op het bestaande curriculum bij jullie op school?

“We missen een verbinding tussen klassiek ondernemerschap en economie enerzijds en het sociale en duurzame aspect anderzijds. Dit programma brengt die twee aspecten samen. Ondernemerschap gaat niet alleen om geld verdienen, het is meer: hoe draag je een steen bij aan de maatschappij?”

Wat vind jij zelf het leukste onderdeel van het programma?

“De pitch events! Daar werken we naartoe. Alle familie en vrienden zijn dan welkom. Het is een feest en we vieren eigenlijk het programma op die dag met eten, drinken en muziek.”

"Ze leren dat sociaal en duurzaam ondernemerschap niet saai is. Het is iets van de toekomst!"

Heb je een paar voorbeelden van sociale of duurzame projecten/producten waar jouw studenten aan hebben gewerkt die er voor jou uitspringen?

“We hebben een groep studenten gehad die een duurzame lingerielijn opzetten. Dat vond ik erg tof, omdat het zowel een sociaal als duurzaam karakter heeft. Ook is er een student die olijfolie vanuit Marokko, de geboorteplaats van zijn ouders, wilde importeren om op die manier iets terug te doen voor zijn community daar. Een ander project dat er voor mij uitsprong was dat van een terras-tafel met zonnepanelen waarmee je draadloos je telefoon kunt opladen. Dit vond ik een heel slim en out-of-the-box idee!”

Hoe vind je de samenwerking met Futureproof rondom het programma?

“Heel goed! De communicatie verloopt snel en professioneel en ook de kennis die jullie hebben waardeer ik enorm.”

Het volgende Futureproof-programma op het Regio College Zaandam staat al gepland voor het volgende schooljaar! Ons lesprogramma draaien we in samenwerking met Fawaka Ondernemersschool. De coördinatoren werken via Fawaka voor Futureproof. Daarnaast hebben zij veel kennis in huis van het onderwijslandschap en hoe ons lesprogramma hierin geïntegreerd kan worden.

Benieuwd hoe Futureproof binnen het curriculum van jouw school past? Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met Ivo van Gool, onze relatiemanager!