Waarom doen sociale ondernemingen mee?

Yespers 

Eten niet alleen zien als iets noodzakelijks of lekkers, maar ook als oplossing bij het verduurzamen. Het is eigenlijk zo logisch, dat het vreemd is dat het nog niet elke keer op die manier op je bord ligt. Dat is wat Yespers bedoeld met Nieuwe Natuur, het gaat namelijk om én én. Én lekker eten, én gezonder, én duurzamer én eerlijker. Dat zijn een hoop en’en. Maar wat Yespers betreft kan dat niet anders. De manier waarop we nu ons voedsel produceren veroorzaakt én armoede, én vervuiling, én klimaatsverandering, én obesitas. Met hun producten werken ze aan een inclusieve én duurzame voedselketen.

En waarom doet Yespers nu mee met Futureproof in Den Haag? Stefan Baecke vertelt: “We hebben projectmatig, samen een mooi project gerealiseerd. Door de begeleiding en input die de deelnemers ontvangen vanuit het programma is www.yespers.com/meetjenny inmiddels succesvol gelanceerd! Door met Futureproof mee te doen krijg je enthousiaste en gemotiveerde impactmakers aan boord en dat is zo waardevol!”

Het vraagstuk waar de jongeren bij Yespers aan werken gaat over het oppakken van een project in Burkina Faso dat stil was komen te liggen door Covid-19. “We hebben een alternatief ontwikkeld waarbij we cashew boeren en lokale verwerking stimuleren door te investeren in nieuwe cashewbomen. Met www.yespers.com/meetjenny als resultaat. Ik ben super enthousiast over wat ze hebben opgezet!”

SaeedzwolleSaeed Zwolle

Sociale onderneming Saeed Zwolle is betrokken bij de support track van het Futureproof DIY programma in Zwolle. Bij Saeed worden statushouders begeleid naar een betaalde baan. Daarnaast is het een lunchcafé waar statushouders werkervaring op kunnen doen, maar waar ze ook oefenen met de taal, Nederlandse contacten opdoen en hun verhaal kunnen vertellen. Ook worden er leuke evenementen georganiseerd waar mensen laagdrempelig kennismaken met nieuwe culturen en nieuwe stadsgenoten.

En waarom doet Saeed nu mee met Futureproof? Evianne Beijeman van Saeed vindt het heel belangrijk om te investeren in jongeren, zeker in degenen die zich willen inzetten voor een mooie toekomst voor iedereen: “Ik vind het tof om jongeren te inspireren om impact te maken met een ondernemersmindset. Ik hoop dat de jongeren hun eigen weg vinden en zich ontwikkelen op persoonlijk gebied, maar dat ze vooral ook gaan zien dat ondernemerschap een hele goede manier is om duurzame ontwikkeling in gemeenschappen en regio’s te bevorderen en dat ze hier zelf een start mee gaan maken. Bovendien zijn biedt deelname aan de supporttrack van Futureproof voor ons ook een boel inspiratie en helpen de deelnemers ons om scherp en creatief te blijven!”

Het vraagstuk waar de jongeren bij Saeed aan werken gaat over het uitbreiden van het aanbod van evenementen. Zo hebben de deelnemers uit Zwolle bedacht om een banenmarkt te organiseren, waar statushouders en bedrijven aan elkaar gekoppeld worden. En hoe wordt de samenwerking ervaren? Evianne: ‘Fijn! De groep werkt heel zelfstandig en zijn lekker enthousiast. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten!’

Omapost

Sociale onderneming Omapost zorgt ervoor dat je heel gemakkelijk een foto vanaf je smartphone of laptop mét tekst kan versturen als een écht kaartje naar je opa of oma. Met deze service willen zij verbinding tussen jong en oud makkelijker maken én eenzaamheid tegengaan. Om nog meer impact te maken hebben ze meegedaan met het support track van het Futureproof DIY programma in Groningen. 

Waarom doet Omapost mee? Meedoen was voor Omapost superleuk omdat er één praktisch ding uitgewerkt kon worden, waar we anders niet aan toegekomen was: een echte aanrader! De studenten hebben zich vastgebeten in de materie, en zijn ergens mee aangekomen waar Omapost zelf nog niet aan gedacht had.

Het vraagstuk waar de jongeren bij Omapost aan werken gaat over hoe ze nieuwe producten en/of diensten kunnen ontwikkelen die bijdragen aan hun missie. Drie enthousiaste jongeren hebben zich een half jaar verdiept in dit vraagstuk en hebben in deze tijd een nieuw spel ontwikkelt, waarmee ze een goed gesprek én lol beogen te realiseren voor kleinkind en opa of oma!

 De komende tijd gaan de studenten en Omapost pilots draaien.